Welkom!

Fotografie. Rond mijn 11e verjaardag ben ik met een oom - een serieuze amateurfotograaf - een eenvoudig fototoestel gaan kopen. Op de middelbare school had ik samen met een vriend een Doka op zolder - compleet met vergroter, geelgroene lamp en slecht sluitend gordijn - en tijdens mijn latere (vakantie)reizen ging de camera altijd mee. Hoewel de ambitie over de jaren wat is gegroeid ben ik altijd een ‘mooiweerfotograaf’ gebleven: foto's maakte ik vooral in de zomer, veelal tijdens het voor fotografen verkeerde deel van de dag (als het licht koud en de schaduwen hard zijn), in niet altijd even geduldig gezelschap en uiteraard zonder statief. Desondanks ben ik na mijn pensioen de flinke verzameling negatieven, dia's en jpg-files eens goed gaan bekijken en heb ik de foto's die ik aardig vond geselecteerd om “iets mee te doen”.

Presenteren. Tijdens mijn werkzame leven heb ik veel onderwijs gegeven. Ik had er plezier in om lastige leerstof zo aanschouwelijk mogelijk te presenteren, en maakte daarbij dankbaar gebruik van de mogelijkheden die grafische programma's als PaintShop Pro en het presentatie-programma PowerPoint boden. Misschien heb ik dat wel eens overdreven. Zo heb ik voor de bespreking van het "driedeurenprobleem" 1 met PaintShop Pro een pagina gevuld met tientallen afbeeldingen van deuren, om de oplossing (ja, je moet wisselen van deur!) intuïtief aannemelijk te maken. 

Griekse Eilanden. In 1977 heb ik, tijdens mijn studie Psychologie, voor het eerst een vakantie in Griekenland doorgebracht. Met de trein naar Venetië, met de boot over de Adriatische zee, langs de Ionische eilanden en door het kanaal van Korinthe, om uiteindelijk in Piraeus aan land te gaan. In die vakantie heb ik vijf Griekse eilanden in de Egeïsche zee bezocht. Dat bezoek heeft een overweldigende indruk op mij gemaakt. Ik prijs mij gelukkig dat ik de Griekse eilanden toen - en in de jaren daarna - per (afgedankte Noordzee-)boot heb kunnen bereizen. Het slapen op dek, het nachtelijke voor anker gaan voor een eiland waarvan alleen wat havenlichten zichtbaar waren, het langs touwladders afdalen in de sloepen waarmee we naar de kade werden gebracht, het was betoverend en gaf een enorm gevoel van vrijheid. Sinds die vakantie is mijn liefde voor de Griekse eilanden alleen maar gegroeid en heb ik uiteindelijk op 34 eilanden voet aan wal gezet. 

Bovenstaande interesses: Fotograferen, Presenteren en de Griekse Eilanden komen samen in deze website. Het is vooral een project voor mijzelf, vanwege het plezier in het bewerken van de (soms oude) beelden, het vormgeven van de webpagina's en het herbeleven van de reizen. Misschien dat anderen die, op mijn verzoek of toevallig, op deze site terecht zijn gekomen er ook wat plezier aan beleven, ook al delen ze de herinneringen niet. Mocht je vragen, opmerkingen of aanvullingen hebben (met name met betrekking tot de vier "Paxos auteurs"), dan hoor ik dat graag! 

Naast foto's heb ik wat informatie over - en herinneringen aan de eilanden opgenomen. Het leek mij aardig om Lawrence Durrell's "The Greek Islands" (1978) als uitgangspunt te nemen, al werd mij gaandeweg duidelijk dat deze Durrell² - veel meer literator dan natuurliefhebber - voornamelijk geïnteresseerd was in eilanden met een rijke historie. Dank aan mijn vroegere reisgenoten en uiteraard aan Simone, die ik er gelukkig van heb weten te overtuigen om steeds vaker niet naar Zuid-Frankrijk op vakantie te gaan. Met alle respect voor de pioniers Lawrence en Gerald Durrell, als ik deze website aan iemand zou moeten opdragen dan is het aan de nagedachtenis van Peter Bull³, de Britse acteur/schrijver die zijn liefde voor het eiland Paxos in zijn boek "It isn't all Greek to me" (1967) op zo'n ontroerende en humorvolle wijze heeft verwoord. 

F. Harry Stowe, mister Bull!

Wido La Heij, 3 januari 2023

Onder "Eilanden" zijn foto's en korte teksten opgenomen die beogen een algemene indruk van een eiland te geven. Onder "Thema's"  staat een kleine selectie van de - mijns inziens - aardigste foto's, wat foto's van Griekse fauna, van olijfbomen, kerken en bladderende verf en - tenslotte - de verhalen van vier auteurs over de eilanden Paxos en Anti-Paxos. Voor een snelle indruk zijn de foto’s als miniaturen te bekijken. Op groot formaat (aanklikken en swipen) zijn ze het beste te bekijken in “hele-scherm modus” (symbooltje rechtsboven op het scherm:  ⛶ )

Doka, Rotterdam 1967

Paxos, zomer 2022.



De toestellen die ik in de loop der jaren heb gebruikt: de Konica Auto S2 (total loss op Rhodos), de leuke Rollei B35,  de point-and-shoot Yashica T4, de zware Nikon F601 spiegelreflex, de (eerste digitale) Nikon Coolpix 7900, de Nikon D3200, de unieke maar beperkte Nikon Coolpix A, en sinds zomer 2022 de kleine alleskunner Sony RX100 M6. Eilanden betekent water, dus op vrijwel alle camera's zat een polarisatiefilter. Analoge foto's zijn meestal gemaakt op Fuji Velvia diafilm (50 ASA) en (veel) later gedigitaliseerd. De foto's zijn enigszins bewerkt met de software van PaintShop Pro, PhotoWorks en/of GIMP.