Cleopatra vlinder - Paxos

Fauna

De natuur is het terrein van zijn broer Gerald, maar Lawrence Durrell besteedt in het laatste hoofdstuk van The Greek Islands toch ook aandacht aan Flora en Fauna. Wat hij daarover schijft klinkt helaas niet erg geïnspireerd en persoonlijke ervaringen ontbreken. Maar het hoofdstuk bracht mij wel op het idee om in mijn foto's te speuren naar afbeeldingen van dieren. Dat was verrassend: zonder de namen te kennen blijk ik o.a. de Hardoen, de Groene Pad en de Pauwlipvis te hebben vastgelegd. [Klik op de foto’s voor een vergroting]

De Ezel en Muilezel

Ezels, muilezels en muildieren: ooit onmisbare lastdieren op de Griekse eilanden maar nu in rap tempo aan het verdwijnen. Waar je ze nog wel vindt is op plaatsen waar toeristen geen trek hebben in een stevige klim, zoals bij de Acropolis van Lindos op Rhodos en de Calderawand (588 treden!) van Santorini.  Geen fijn leven voor deze dieren en Peta (People for the Ethical Threatment of Animals) in Duitsland voert dan ook actie om aan die laatste praktijk een einde te maken. 


Geiten

Op de meeste eilanden in groten getale aanwezig. Vaak in kuddes, die luid klingelend door het landschap dwalen, zoals op Kefalonia. Soms zie je ze als solitaire boomklimmers, zoals deze rechts, op Kreta.


Zwaluwen

Aan vogels fotograferen heb ik mij zelden gewaagd, maar ik vond het een uitdaging om de spectaculaire duikvluchten van zwaluwen in onze zwembaden op Paxos vast te leggen. Uit de foto's bleek dat ze niet alleen drinken. Vaak wordt er ook - in volle vlucht - een bad genomen. 


Reptielen en Amfibieën

Een trager dier: de Griekse schildpad  (Greek Tortoise, de naam van de soort). Een landschildpad, ontdekt door af te gaan op geritsel in de dorre bladeren langs een weg op Poros.

Lawrence Durrell: Among the lizards, the Agama Lizard is the most striking as, with its large size - up to 30 cm, black and white coloration, and sharply pointed scales, it puts one in mind of a miniature dinosaur

Deze - inderdaad best indrukwekkende - Hardoen of Slingerstaart heb ik maar één keer gezien en gefotografeerd: op Corfu, aan de voet van het Achilleion - het paleis van keizerin Sisi.

Deze kleinere hagedis, de blue-throated keeled lizard poseerde achter onze villa op Paxos.

De Gekko zijn we op de Ionische eilanden vaak tegengekomen, dit exemplaar op Kefalonia. Met zijn  kleefpoten kan hij langs gladde muren lopen. Gerald Durrell beschrijft in My family and other animals een bloedstollend gevecht tussen de gekko Geronimo en zijn bidsprinkhaan Cicely. Spoiler: Geronimo verliest zijn staart, maar Cicely haar hoofd.

Links de Groene Pad, rechts de Europese Boomkikker. Deze twee zaten bij ons zwembad op Kreta.


Insecten

De bidsprinkhaan: zijn schaduw alleen is al angstaanjagend, maar in het kleuterstadium moet hij toch op zijn hoede zijn. Alom tegenwoordig; het grote, volwassen exemplaar kreeg ik op Naxos voor mijn lens.

Vlinders heb ik vrijwel uitsluitend op de Ionische Eilanden gefotografeerd. Hier de oranje-gele Cleopatra vlinder (met opvallend bontmanteltje, die in groten getale aanwezig is op de Bougainville van Paxos. Heel bewegelijk en dus lastig te fotograferen. 

De Witte Admiraalvlinder, een rustiger type, bezocht ons vakantiehuisje op Lefkas.

De Koningspage fotografeerde ik tussen de lavendel op Kefalonia. 

Een Distelvlinder op Zilverkruiskruid - Paxos.

Een Koninginnepage op de Lantana Camara.

 

Links: deze Kolibrievlinder hing bewegingsloos in de lucht op Paxos. Rechts een Cicade. Als de temperatuur hoog genoeg maakt de laatste een flink kabaal maar is moeilijk te vinden - ze vallen stil als je ze nadert. Op Kreta dit exemplaar - ondanks de prima schutkleur - toch ontdekt.

Sprinkhanen! Op Kefalonia waren ze in 2006 rond onze villa een plaag. Het exemplaar linksonder - een Sabelsprinkhaan op Lefkas - had zich een plekje veroverd op het voorspatbord van onze brommer en wist van geen wijken. Hij heeft kilometers meegereden. We hebben hem na afloop een Pretzel aangeboden die hij gretig accepteerde.

Krekels - in alle soorten en maten...


In Zee

Een geliefde bezigheid van kinderen in de havens: scholen vissen brood voeren.

Met een onderwatercamera geprobeerd om tijdens het snorkelen foto's te maken. Dat viel niet mee, maar ik heb de meest kleurrijke vis in de wateren rond de eilanden - de Pauwlipvis - gelukkig vast weten te leggen. Raakt zichtbaar geagiteerd als je te dicht bij zijn schuilplaats komt.

Scholen kleine, onopvallende vissen kunnen een prachtig beeld opleveren als de zon op hun huid weerkaatst en ze, als op commando, van zwemrichting veranderen. Onder:  zee-egels en een heremietkreeft

Door de opwarming van het water in de Middellandse Zee zijn kwallen een plaag aan het worden. Deze Parelkwallen zijn gefotografeerd vanaf de kade van Gaios op Paxos.